Fine art fotografie

Tekst & foto's ©Frank Peters

- Een persoonlijke visie -

Fine art fotografie is het creëren van verstilde niet bestaande momenten, die meer over de fotograaf vertellen dan alleen de schoonheid van de beelden onthult. In mijn werk gaat het, voor zover ik dat zelf kan beoordelen, vooral over het scheppen van orde uit chaos, het zoeken naar evenwicht, perfectie, een vlucht uit de realiteit en het onbekende. 

De perfecte ontsnapping

Mijn dromerige en perfectionistische aard, zorgen ervoor dat ik vaak aan het balanceren en perfectioneren ben om te voldoen aan de eisen die ik mezelf opleg of om daar juist aan te ontsnappen. Misschien wel allebei tegelijk. De perfecte ontsnapping aan de realiteit. In de foto’s is dat terug te zien door het zoeken naar evenwichtige composities, streven naar perfectie in techniek en een dromerige of dreigende sfeer.

Ontwikkeling

Door de jaren heen is mijn fotografie sterk veranderd. In het begin wilde ik vooral ‘wat ik zag’ zo mooi mogelijk vastleggen. De imposante berglandschappen, het mooie polderlandschap bij mistige omstandigheden, de steden waardoor ik zwierf. Maar na een tijdje wilde ik iets in het beeld leggen dat dieper graaft dan alleen de schoonheid van het onderwerp en meer vertelt over wie ik ben, wat me drijft of wellicht belemmert. Mijn fine art fotografie is eigenlijk de wens te communiceren, mijn wereld te tonen aan anderen, iets bij te dragen dat van waarde is. 

Naarmate ik mijn fotografie verder ontwikkel voel ik steeds meer de behoefte om m’n foto’s te reduceren tot de essentie. Afleiding te vermijden, te minimaliseren, abstraheren. Het werken met minimalistische composities en lange sluitertijden leent zich daar uitstekend voor. Het onderwerp is echter nog steeds de connectie met de realiteit, wellicht een restant van de schoonheid die ik altijd wilde vastleggen. Misschien dat ook dat ooit verdwijnt, maar gelukkig weet ik dat nu nog niet.

Contact Frank Peters

email: foto@frank-peters.nl

phone: +31-6-46313242

Based in the Netherlands, Nederland