Fine art landschapsfotografie

Tekst & foto's ©Frank Peters

- Langs de kust en in de polders van Zeeuws-Vlaanderen -

Skyline Vlissingen, landschapsfotografie
Fine art landschapsfotografie, Nieuwvliet, Verdronken Zwarte Polder, Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen. Weids, landelijk, prachtige kustlijn. Zeer geschikt voor landschapsfotografie. En heel gevarieerd. Vanuit Breskens heb je zicht op de skyline van Vlissingen en de duinen van Dishoek. Vanuit Cadzand kijk je over de monding van de Westerschelde richting Noordzee. Op de stranden golfbrekers, strekdammetjes, poeltjes, pieren en andere interessante onderwerpen.

Het platteland tussen Sluis en Terneuzen biedt weer heel andere mogelijkheden. Je raakt er nooit uitgefotografeerd. Ik woon er nu twee jaar en heb inmiddels heel wat fotogenieke locaties ontdekt. Maar wat maakt Zeeuws-Vlaanderen zo specifiek geschikt voor fine art landschapsfotografie?

Landschapsfotografie, Dijkhuisje in de Sneeuw

Verhaal

Wat ik versta onder fine art fotografie kun je lezen in dit artikel: Fine Art Fotografie, een persoonlijk visie. Het Zeeuws-Vlaamse landschap is zo geschikt omdat het uitgestrekt en leeg is. Het nodigt uit om op zoek te gaan naar verstilde momenten. Zelf probeer ik vooral evenwicht in een surrealistische sfeer te vinden en daarmee iets van mezelf in de beelden te leggen. Foto's met een achterliggende gedachte, met een verhaal. Wat dat verhaal is en waarom en hoe je een onderwerp fotografeert, is voor iedereen verschillend, maar in Zeeuws-Vlaanderen kun je in ieder geval genoeg inspiratie opdoen. 

Vuurtoren Breskens na Sneeuwstorm
Fine art landschapsfotografie, Pier, Breskens

Breskens

Fotogenieke plekken vind je bijvoorbeeld bij de haven van de veerdienst tussen Breskens en Vlissingen. De pieren zijn mooie onderwerpen om te fotograferen. Ook de skyline van Vlissingen is prachtig. Iets verderop kom je bij de vuurtoren. Onderlangs aan de kant van het strand loopt de panoramaweg met prachtige uitzichten over zee. In de verte liggen de duinen van Dishoek en Zoutelande. Langs de panoramaweg kun je op sommige plekken de auto kort parkeren. Let op! Er geldt éénrichtingsverkeer. De panoramaweg begint westelijker bij 't Killetje en je rijdt terug richting Breskens. 

Landschapsfotografie, Westerschelde en duinen Dishoek en Zoutelande

Fotografie is Poëzie

Door gebruik te maken van lange sluitertijden, minimalistische composities en omzetting naar zwart-wit of een monochroom kleurenpallet kun je iets wezenlijks toevoegen door elke afleiding weg te laten. Dat klinkt als een paradox, maar met deze benadering zorg je ervoor dat je het beeld reduceert tot de essentie. Het is vergelijkbaar met het schrijven van een gedicht; zoeken, schrappen, schaven totdat je bij de kern van een gedachte bent. Mocht je geïnteresseerd zijn in gedichten: Poëzie.

Minimalisme, Landschapsfotografie, Pier Breskens
Lange sluitertijd, Paalhoofden, Groede aan Zee

Groede aan Zee en Nieuwvliet-Bad

In westelijke richting, voorbij 't Killetje waar je het monument van de Zeeuwse Waterwerker vindt en een woud aan golfbrekers, strand je op Groede aan Zee. Ook hier staan veel fotogenieke golfbrekers. Bij Nieuwvliet-Bad staat één van mijn favoriete zeeweringen (zie onder), die me doet denken aan het verhaal van Mozes. Als een eenzame leider loodst hij zijn volk door de zee.

 

Let bij het fotograferen altijd op de getijden. Bij eb zijn de stranden heel breed, maar als de vloed opkomt dan kunnen lager gelegen delen van het strand vollopen zonder dat je er erg in hebt. De kans bestaat dat je door het water naar het droge gedeelte moet waden. Je hebt dan op z'n minst natte voeten. Bij de Verdronken Zwarte Polder (Nieuwvliet-Bad) en natuurgebied 't Zwin (Cadzand) is het gevaarlijk. De hoogteverschillen en afstanden zijn er groter en er kunnen stromingen ontstaan. Opletten dus dat je niet door het water wordt ingesloten.

Fine art landschapsfotografie, Mozes, Nieuwvliet

Negatieve Ruimte, Lange Sluitertijden, ND Filters

De belangrijkste elementen in het Zeeuws-Vlaamse landschap zijn water en wolken. Die lenen zich uitstekend voor lange sluitertijden. Waterpartijen veranderen in zijdezachte oppervlakken. De zogeheten negatieve ruimte die hierdoor ontstaat kun je positief benutten. De ruimte zorgt ervoor dat je onderwerp juist extra aandacht krijgt. Het gaat bij fine art landschapsfotografie niet meer om het vastleggen van het landschap, maar om je eigen interpretatie en visie. 

Wolken kunnen veranderen in dynamische luchtpartijen of egale vlakken naarmate je langer belicht. Ik gebruik sluitertijden van 4 minuten of meer voor egale luchten en belichtingstijden van 1 of 2 minuten voor meer dynamiek. Om de sluiter zo lang open te kunnen houden heb je grijsfilters (ND filters) nodig. De 'Big' en 'Little Stopper' van LEE zitten standaard in mijn cameratas. Af en toe gebruik ik ook de 'Super Stopper'. Van andere fotografen, zoals Joël Tjintjelaar en Bas Meelker lees ik goede berichten over 'Formatt Hightech' en 'Benro'. Mijn ervaringen met LEE zijn prima, maar LEE filters geven wel een blauw zweem. In de nabewerking kun je dit volledig wegwerken, maar ik doe dat niet altijd omdat ik wel houd van dat blauw.

Minimalisme, Zeeuws-Vlaanderen
Landschapsfotografie, Groede, Zeeuws-Vlaanderen

Polders en Dorpen

In het achterland vind je vooral polders en dorpen. Groede is bijzonder mooi en heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met de Grote Kerk als middelpunt. Iets verder naar het westen liggen Nieuwvliet, Sluis en Retranchement. Oostwaarts vind je Schoondijke, Ijzendijke en Biervliet. Het gebied daar tussen heeft een landelijk karakter en is zeer fotogeniek. 

Kreek tijdens schemering, Zeeuws-Vlaanderen
Huis in de Sneeuw, Zeeuws-Vlaanderen, Nederland
Escape from Monotony, Zeeuws-Vlaanderen

Minimalisme

Vanwege het lege landschap leent Zeeuws-Vlaanderen zich heel goed voor het fotograferen van 'niets'. De eerder genoemde negatieve ruimte in combinatie met lange sluitertijden, omzetting naar zwart wit en één enkel onderwerp brengen je in de wereld van het Minimalisme. Zen in Zeeuws-Vlaanderen.

Cadzand

Wil je toch weer de drukte opzoeken dan is er altijd nog Cadzand-Bad. Cadzand-Bad wordt steeds mondainer en begint op het Belgische Knokke-Heist te lijken met dure appartementen in de duinen, haute-cuisine restaurants en een nieuwe jachthaven, maar ook hier kun je verstilling vinden. De pier van de jachthaven is een mooi onderwerp en naast de haven staat een bouwwerk in zee dat me doet denken aan iets buitenaards. Even verderop ligt natuurgebied 't Zwin.

Lange sluitertijd, Spaceman, Cadzand, Zeeland
Fine Art Landschapsfotografie, Cadzand
Lange sluitertijd, 't Zwin, Zeeuws-Vlaanderen
 

Fotografie workshop op maat

Aan de hand van dit artikel kun je al aan de slag in Zeeuws-Vlaanderen, maar wil je een fotografie workshop op maat waarin we fotograferen op locaties naar keuze (binnen Zeeuws-Vlaanderen of Zeeland) en werken aan je techniek en je eigen stijl? Neem dan contact met me op. We nemen een dagdeel de tijd. En als je nu boekt betaal je geen € 250,- maar € 199,-. Mocht je vragen hebben, laat het gerust weten. Ik hoor graag van je!

Inschrijven voor persoonlijke workshop

Bedankt voor je inschrijving! Ik neem binnenkort contact met je op.

 

Vriendelijke groet,

Frank Peters